Tillverkare
 
Utvalda
Sängstativet - Sesam Lyx Sängstativet - Sesam Lyx
1,690kr 1,260kr  
5 av 5 Stjärnor!
 
Kundvagn
0 produkter
 

Lite historia om vattensängar

 Vattensängar består främst av två typer: Hardside vattensängar (hårda kanter och oftast med en sängram) och softside vattensängar med mjuka sidor. En hardside vattensäng består av en vattenmadrass i en rektangulär ram av trä som vilar på en plywood, spånskiva som bottenplattor som sitter på en plattform, bas eller som vi säger bottenskivor. En softside (mjuk-sidig) vattensäng består av en vattenmadrass inuti en rektangulär ram av kraftiga skumkanter, blixtlås inuti en väv hölje, som sitter på en plattform, bas eller som vi säger bottenskivor.Det ser ut som en vanlig säng och är utformad för att passa befintliga sovrumsmöbler, sängramar och gavlar. Softsidern ser oftast ut som en vanlig ramsäng, madrass eller boxspring madrass, och sitter ovanpå en kraftigt förstärkt trä eller metallram. Har du några frågor som du vill ha svar på om WATERBEDS är det bra att klicka på denna länk.

          

Tidiga vattensäng madrasser, och många billiga moderna vattenmadrasser, har en enda vattenbehållaren. När vattnet massan i dessa "fritt flöde" madrasser störs, kan betydande vågor kännas, och de behöver tid för att stabiliseras efter en störning. Senare typer anställd wave-reducerande metoder, inklusive fiber vadd och sammankopplade kamrar vatten. Dyrare "waveless" moderna vattensängar har en blandning av luft och vatten kamrarna, vanligtvis sammankopplade.

           

 Softside som grundmodell i storlek 160×200cm med två vattenmadrasser (Split/Duo) och med en superdämpad polyeterhålfiber som dämpning i vattenmadrassen. Vattensängen (softsidern) värms upp med två elektoniska värmeelement. Temperaturen styrs via en termostat och ställa in till en personlig preferens (Årstider, tycker, smak) av temperaturen, men är vanligast i genomsnitt runt hudtemperatur, ca. 30 °C. En typisk värmedyna förbrukar ca.150 - 300 watt. Beroende på isolering, sängkläder, temperatur, användning och andra faktorer, kan elanvändning variera kraftigt av modell av vattensängar. Softsider (mjuka kanter) drag nomalt mindre ström då denna typ av vattensäng är isolerad runt om vattenmadrassen. Vattenmadrassen är vanligen konstruerade av mjuk polyvinylklorid (PVC) eller liknande material. De kan repareras med nästan alla vinyl reparationssatser (repair kit). Några av våra källor och länkar: www.vattensängar.se, www.vattensangar.se & www.waterbeds.se

          


Lite historia från 1800-talet: En form av vattensäng uppfanns i början av 1900-talet av den skotske läkaren Neil Arnott. Dr Arnott hydrostatiska Bed utformades för att förhindra liggsår i invalider, och omfattade ett bad av vatten med ett överdrag av gummi impregnerad-duk, som lättare sängar placerades.Arnott inte patent på det, tillåter vem som helst att bygga en säng till denna design. Användningen av en vattensäng för krisdrabbade fru Hale nämns i Elizabeth Gaskell: s 1855 roman nord och syd. År 1871 var en vattensäng i bruk i Elmira, NY för att "sjuka". Det var kort nämnde Mark Twain i sin artikel "A New Beecher kyrka" som publicerades i The New York Times den 23 juli 1871. Twain skrev:. "I sjukstugan kommer att hållas en eller två vatten-bäddsrum (till invalider vars smärtor kommer inte att tillåta dem att vara på en mindre eftergivande substans) och en halv dussin fällbara invalid-stolar på hjul De vatten-sängar och ogiltiga -stolar för närvarande hör till kyrkan är alltid populära, och aldrig för service ". 

                   

Är vattensängar bra för din rygg? - Absolut! Om din vanliga säng är för fast och hela din kroppsvikt pressar ner på en tät yta som begränsar vital blodtillförsel ( I detta fall handlar det om att vi hämmar cirkulationen i kapilärnätet 28mm Hg och är tvugna att röra på oss då blodsirkulationen inte ger valda delar tillräckligt med syre). Det är därför du vrider och vänder dig i din säng när du sover! Om din säng är för mjuk (nerlegad) eller slitna, kommer den inte att stödja dig ordentligt. Resultat ......... ryggont och eventuella skador. Våra vattensängar uppfylla dock allas (dina) individuella kroppsformer. När vattnet (vattenmadrassen) omsluter varje kontur, stödja varje tum av din kropp utan tryck, så att du nu kan vila, sova, sömn hela natten eller återhämta sig. Better Backs by Better Beds ? (UK)

     

Science fiction författaren: Robert A. Heinlein som beskrivs terapeutiska vattensängar i hans romaner Beyond Detta Horizon (1942), Double Star (1956), och Stranger i ett främmande land (1961). År 1980 Heinlein erinrade i Expanded Universe att "Jag ritade vattensängen under år som en säng patient i mitten trettiotalet, en pump för att kontrollera vattennivån stöder sidan för att tillåta en att flyta än att bara ligga på en inte särskilt mjukt vatten fylld madrassen termostatkontroll av temperatur, säkerhet gränssnitt. för att undvika alla möjligheter för elektriska stötar, vattentäta box göra en läcka inte mer viktigare än en läckande varmvattenflaska snarare än en inhemsk katastrof, beräkning av golv laster (viktigt!), intern gummi madrass och belysning, läsa och äta arrangemang- ett försök att konstruera den perfekta sjukhussängen med en som hade spenderat för jävla mycket tid i sjukhussängar. Heinlein gjorde inget försök att bygga sin uppfinning.


 Den moderna vattensäng skapades av: Charles Prior Hall 1968, medan han var en designstudent vid San Francisco State University i Kalifornien. Fellow SFSU elever Paul Heckel och Evan Fawkes bidrog också till konceptet. Hall ville ursprungligen göra en innovativ stol. Hans första prototypen var en vinyl påse med 300 pounds (136 kg) majsstärkelse, men resultatet blev obekväm. Han fyllde nästa modell med Jell-O, som hade en olycklig "tendens att sönderfalla". I slutändan övergav han arbeta på en stol, och fortsatte på att finslipa en säng med vatten. Charles Hall fick patent på sin vattensäng, som han ursprungligen kallades "glädjen gropen", år 1971. Han grundade Innerspace miljöer, ett tillverknings- och försäljningsbolag som blev den ledande återförsäljaren (butiker) av vattensängar i USA, med 30 ägda och drivna vattensängsbutiker. Charles Hall var oförmögen att försvara sina patent mot flera konkurrenter och kunde inte dra full nytta av den vattensäng han skapat och den efterföljande populariteten. Försäljningen nådde sin topp i USA 1987 då man hade hela 22% av den inhemska sängmarknaden och här är två tidiga patent på: Waterbed frame construction 1978 och Waterbed construction 1985 

                                       

Fördelar jämfört med vanliga sängar: Vattensängar har flera fördelar jämfört med traditionella sängar/ madrasser: Vattensängen formar sig exakt efter kroppen, vilket minimerar trycket, speciellt runt lederna och ryggen. Vattensängar tar bort trycket från ryggraden och llåter alla spinal muskler att koppla av. Detta kan hjälpa vid behandling av ryggsmärta för vissa individer.  I paralytisk eller rörelse-nedsatt människor de kan minska risken för liggsår. Det är omöjligt för smuts och döda partiklar hud att penetrera vattnetmadrassen, som sedan kan torkas regelbundet med en trasa och vinylrengöringsmedel. Överdrag och bäddmadrassen över vattenmadrassen kan regelbundet tvättas-vilket praktiskt taget eliminerar kvalster i vattensängen. Dammkvalster kan utlösa astma, eksem och allergier hos människor som är känsliga för dem.

  

1. Golvsockel med fyra hörn och sätts ihop med hörnbeslag.
2. Viktfördelningen består vanligtvis av krys som ställs i ett rutnät eller som krys.
3. Bottenplattorna ligger över kanterna och sticker ut något ca. 12-15cm. Består vanligtvis av 2st eller 4st träskivor, som sätts ihop med de medföljande plast, metallplattor. 
4. Upphettningen består av ett vämeelemet med termostat som plaseras på bottenplattorna (får inte ligga i på en sömn av den nedre plattan kanter eller är placerade på sidan, kanten). 
5. Skummet vid kanterna blir som en ram på plattornas kanter.
6. Säkerhetenduken "Liner-Out/In" finns för att skydda vattenmadrassen vid en olycka.
 7.
 Vattnenmadrassen ligger i säkerhetsduk (Liner). Det kan vara en (Uno) eller två (Duo/Spilt) vattenmadrasser i en Softsider. Vanligaste dämpningmaterialet är idag hålfiber. Akva Waterbeds - Dämpningsgrader (DK).  
8. Överdraget har en normalt en dragkedja  kanten eller karborreband för att lätt kunna tvättas.

                    

Lite gamla rekalmfilmer om vattensängar mellan 1977 och 1991:

Boyd flotation waterbeds - Commercial 1977

Mrs Gordon´s class waterbeds - Commercial ad 1977

Daddy can i have a waterbed - Commercial 1978

The waterbed emporium - Commercial 1978

Big sur waterbed - Commercial, Houston 1980 

Waterbed Store  - Commercial, St Louis 1980     

Peppers waterbeds - Commercial 1985

Groundwater waterbeds - Commercial 1986

Big sur waterbeds - Commercial 1987

Superior waterbeds - Commercial 1989

Virginia waterbeds - Commercial 1989

Big sur waterbeds christmas - Commercial 1989

Big sur waterbeds - Commercial 1991

How It´s Made - Softside waterbed

Mycket välanvänd bild nedan som vi har haft som referens under alla år på varför man rör mellan 60 - 80 gånger per natt i en vanlig säng, madrass och bara 8 - 12 gånger per natt i en vattensäng. I detta fall handlar det om vi hämmar cirkulationen i kapilärnätet 28mm Hg och är tvugna att röra på oss då blodsirkulationen inte ger valda delar tillräckligt med syre (detta har med hur sängen formar sig efter kroppen och är mer påtagligt i fastare sängar, madrasser). Allt detta ger som effekt att vi vaknar för att byta sovställning flera gånger under natten och detta innebär att vi får en oregelbunden sovrytm eller på ren svenska vi sover dåligt och är inte utvilade när vi vaknar. Många människor försöker kompensera detta med att sova fler timmar per natt utan att detta ger någon positiv effekt alls.

             

Ett lysande exemper nedan på vad som händer om det är för stora viktskillnader mellan sig själv och sin patners, samt varför det kan vara en bra idé att skaffa sig delade (split/DUO) vattenmadrasser till sin vattensäng, softsider.

Serien nedan är början av "Waterbed Factory Man", en kommersiell komisk remsa av Don Cole, 1970-tal. Publicerad i dagstidningen och tv-nyheter, Brevard County, Florida.

Formicas samling nedan av 650 vattensängs tidningar som branschtidningen "Watebeds Magasine" innehåller kopior av "Waterbed Realty" och "Times flotation." (foto: Maggie Beidelman)

Dessa två annonser om en säng med vatten och luft nedan anno 1894 samt om "water beds" annons anno 1857: