Tillverkare
 
Utvalda
Sängstativet - Sesam Lyx Sängstativet - Sesam Lyx
1,690kr 1,260kr  
5 av 5 Stjärnor!
 
Kundvagn
0 produkter
 

Våra enkla skötselråd

 

Våra mycket enkla råd för längre livslängd på din vattensäng, softsider från Vattensängsspecialisten:
Följ nedanstående skötsel anvisningar och råd noga, så får du en stor glädje av din vattensäng, softsider i många år framöver. Läs igenom texten och anvisningarna som följer med din vattensäng noga, förvara allt tillsammans med eventuella inköpskvitton och köpeavtal från oss. 
Hör gärna av dig via denna länk om du har frågor om skötselråd.

Varför använda antialgmedel till din vattensäng, softsider:
För att hålla vattnet i vattenmadrassen fräscht tillsätter du varje halvår en flaska antialgmedel. Sköter du detta regelbundet behöver du normalt aldrig byta ut vattnet i din vattensäng. Utnyttja gärna vår enkla kostnadsfria antialgmedelservice som du finner på denna onlineshop - AbonnemangserviceAntialgmedlet fylls på första gången i samband med leverans och monteringen. Om du tömmer vattenmadrassen, vid exempelvis flyttning i bostaden, måste du fylla på nytt antialgmedel och ha det som vana var sjätte månad. Antialgmedlet har följande bra funktioner för din vattensäng.

A. Motverkar algblidning i vattenmadrassen
B. Motverkar tillväxt av mikroorganismer i vattenmadrassen
C. Motverkar tillväxt av bakterier i vattenmadrassen
D. Motverkar kalkbildning i vattnet i vattenmadrassen
E. Smörjer vattenmadrassens insida som ger en längre livslängd
F. Binder syre och gaser som gör det lättare att lufta din vattensäng
G. Alla våra medel är biologiskt nedbrytbara i vatten och ej vådliga

 
Mycket enkelt att lufta din vattenäng:
Under de första dygnen efter att vattenmadrassen fyllts frigörs en hel del luft ur vattnet och detta ger ett skvalpande ljud som kan upplevas som störande. Du måste därför lufta vattenmadrassen några gånger första veckorna tills den mesta luften är borta. Därefter kan du behöva lufta vattenmadrassen med några månaders mellanrum. Luften tömmer du genom att pressa den från huvudända mot fotända genom att rulla dig över din vattensäng. Locket till påfyllningen ska vara avskruvat och pipen uppdragen. Anslut luftpump eller luftningsventil, alternativt lägg en handduk runt hålet. Rulla nu som en "brödkavel" över vattenmadrassen eller ta hjälp av någon och pressa luften framför er genom att krypa bredvid varandra på knä.

Även i fortsättningen frigörs luft med gaser ur vattnet. Vinylen är inte helt lufttät varför luft även tillförs utifrån och antialgmedel hjälper till att binda luften och gaserna samt att gör det lättar att få ut dessa. Men du får ändå räkna med att ibland lufta vattenmadrassen för att bli av med skvalpande ljud. Vid svåra luftproblem rekommenderar vi vår luftborttagare i pulverform - Akva quiet. 
Se gärna denna länk för med information om Akva Quiet (bubbelstop).

 
 En ren vattensäng (vattenmadrass) håller längre:
Vattensängen ska självklart hållas ren från smuts, damm och skräp. Salter och fett från kroppen som du avsöndrar när du svettas inverkar negativt på vattenmadrassen. Likadant om du använder feta kroppskrämer, salvor. Skräp, föremål, matrester och annat som hamnar mellan vattenmadrass och sängsidorna är förstås heller inte bra för vattenmadrassen. Tag för vana att regelbundet tvätta vinylen med Akva vinylrengöringsmedel och Akva Gard - smörj in med vinylsmörjkräm. Använd en lätt fuktad ren trasa. Håll rent mellan vattenmadrass och sängsida. Dammsug då och då din vattensäng på utsidan. Vill du byta till en ny bäddmadrass, gå bara vidare via denna länk.
 

Observera att det är mycket viktigt att torka bort allt vatten och annan fukt som spills mellan vattenmadrass och säkerhetsduk. I annat fall kan du få problem med dålig lukt och i sämsta fall mögel. Även sängkläderna måste hållas rena och givetvis tvättas regelbundet. Bäddmadrassen suger upp kroppssvett, salter och bör givetvis tvättas med jämna mellanrum. Vi rekommenderar att den byts ut var 3-4 år och om du behöver även textilöverdraget.

Har du en softsider med quiltat överdrag bör detta tvättas av samma anledning. Komplettera helst softsidern med extra bäddmadrass som tar upp smutsen och dessa finns i dag med dragkedija för att underlätta tvättning om du har en liten tvättmaskin. Följer du ovanstående tips har du en vattensäng som ur hygienisk synpunkt är helt överlägsen konventionella sängar. Vi rekommenderar varmt våran mycket populära - abonnemangservice. 
 
 
Påfyllning av din vattensäng:
Vid tömning och flyttning av vattenmadrass och vattensäng finns en del att tänka på. Följ punkt för punkt nedan: Stäng av värmeelementet innan du börjar tömma vattensängen. I annat fall kan både den och vattenmadrassen skadas av överhettning från värmedynan. 

A. Töm vattenmadrassen med hjälp av slangset eller elektrisk pump och slang. Du kan också använda hävert principen, dvs. sug upp vatten i en vattenslang som dras till lägre nivå än vattensängen (rekommenderas ej vid dämpade madrasser). 

B. Observera när du tömmer en dämpad vattenmadrass är det mycket viktigt att du inte lyfter upp vattenmadrassen så att dämpningen faller ned i ena änden. Den ska helst tömmas så mycket att vakuum bildas i vattenmadrassen och dämpningen kläms fast. Bäst lyckas du med vårt slangset enl. ovan eller elektrisk pump och slang. En väl tömd dämpad vattenmadrass är dessutom lättare att hantera. Fråga oss alltid om du är osäker på hur du tömmer din vattensäng så slipper du problem med dämpningen som hamnar fel.

C. Om vattenmadrassen ska ligga en tid innan den fylls med vatten igen är det särskilt viktigt att den vakuum töms. Annars kan det vatten som finns kvar i vattenmadrassen bli dåligt, ge en unken lukt och miss färga vinylen. 

D. När du monterar vattenmadrassen igen bör du tänka på att den centreras ordentligt i sängramen och att den sträcks så inga veck bildas på undersidan, kanterna  eller över värmedynan. Undvik att fylla med för kallt vatten. Då kan kondens bildas under vattenmadrassen.

E. Tänk på att placera värmeelementet så det inte ligger över en skarv i mitten eller för nära sängramens kanter. Observera att äldre modeller med termostatens avkännare som är lös ska placeras så den ligger en bit från såväl värmeelement som sängramens kanter och detta gäller bara älder modeller av mekaniska värmare med teromostat och lös givare.
Vattenmängden i din vattensäng:
För den bästa komfort i din vattensängen är det viktigt att du har rätt vattenmängd. För mycket vatten skapar ett tryck i vattenmadrassen och du får känslan av att ligga "ovanpå". Vinylen spänner och motverkar den formbarhet som vattenmadrassen egentligen ska ge dig. För lite vatten ger alltför lätt bottenkänning. Tumregeln är att hellre ha för lite vatten än för mycket. Ju mindre vatten desto bättre formbarhet i vattenmadrassen. Flytkraften kan verka fullt ut och du ligger skönare. Självklart ska du dock inte ha så lite vatten att du får obehag av bottenkänning.  En tumregel är om du är sittande i vattensängen ska du lätt nå botten och är du liggande ska du kunna vända och vrida dig utan bottenkänning.
 
 
Den rätta temperaturen i din vattensäng:
Värmen i vattensängen ska du anpassa efter din kropps yttre temperatur. Det betyder lite drygt 30 grader. Normalt sett kan du aldrig stänga av elementet helt. En sänkning ner till 24 grader uppfattar kroppen som mycket kallt. En kall vattenmadrass mot din varma kropp kan också resultera i kondensbildning och ge en svettningskänsla. Variera gärna temperaturen något mellan den varma och kalla årstiden. Men gör det bara med någon grad. Det är tillräckligt för att du ska märka skillnaden. Observera med att undvik att stänga av elementet under längre tid. Om vattnet kallnar och du sedan värmer upp det igen kan det skapas kondens och fukt under vattenmadrassen mot den täta säkerhetsduken. Försök hitta den temperatur som passar dig bäst efter årstiderna.
 
 
Hur man lagar ett hål i en vattenmadrass:
Vinylen i vattenmadrassen är både extremt stark och segt på samma gång, varför det är mindre vanligt med läckage i en vattensäng. I det fall det händer beror det på direkt åverkan med något vassst föremål. Är också vattenmadrassen gammal kan det uppstå självsprickor i svettsömmarna och i väck på vattenmadrassen. Livislängden är normalt 9 - 15år. För att hitta ett hål, börja med att tömma vattenmadrassen på vatten med vårt slangset, som fungerar som en vakuumsug för vatten med en injektorpump som drivs med vanligt kranvatten och lägg den sedan på golvet. Torka sedan med en ren fuktig trasa och leta efter ett sugljud där vattenmadrassen tar in luft. Skulle man inte hitta det då, får man fylla vattenmadrassen med varmt vatten på golvet tills det läcker ut någon stans. Observera att du ska lyfta lite i alla hörnen och kontrolera den hela tiden och ett enkelt tips är att rulla eller pressa vattenmadrassen, så slipper du fylla på så mycket varmt vatten. 
 
Se till att du alltid har en lagningssats hemma. Om du skulle råka ut för en olycka lagar du lätt hålet själv. Är hålet på ovansidan behöver du normalt inte tömma vattenmadrassen. Släpp bara in lite luft så att du får en luftbubbla bakom, under hålet. Är nu hålet på sidan eller under måste du tömma tillräckligt mycket för att få undan vattnet innanför hålet. Spruckna svetssömmar är mindre lämpade att laga själv. Byt hellre ut vattenmadrassen om du råkat ut för detta. 
 
Knappnålsstora hål kan du laga utan lagningslapp. Lägg bara på en klick vinylspeciallim så smälter vinylen samman på några minuter. För större hål klipper du bara till en lagom stor lagningslapp. Stryk nu ett tunt lager vinylspeciallim på lappen, pressa sedan samma detta under några minuter och lagningen är nu klar. Avsluta gärna med att stryka lite vinylspeciallim utmed kanten på lagningslappen. 
 
 Hör gärna av dig om du har några frågor angående din vattensäng, softsider till vår: Kundtjänst
Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du undrar övar något angående din vattensäng. Vi är givetvis lika angelägna som du att du nu trivs med din vattensäng och att du får mycket glädje, samt har nytta av den under många nätter och år framöver. Som alla vet börjar en bra dag med en god natts sömn.

 

                                             
 

 Se bildserien nedan för en mycket enkel installation och påfyllning av din vattensäng, softside, waterbed.

                         

1. Se till att varje hörn matchas upp med varje hörns kantfoder. Se även till att vattenmadrassen är centrerad. När vattensängen är fylld är det mycket svårt att flytta vattenmadrassen om denna skulle lika fel och detta gäller även vattenängens plasering.

                         

2. Trä en plast eller metall adapter till din vattenkranFäst sedan en ren trädgårdsslang till adapten på vattenkranen. Samma förfarande gäller då du använder en "Ejektorpump" för att fylla eller tömma din vattenmadrass. Länkbild: Ejektorpump. Har du frågor om hur detta fungerar hör av dig till vår: Kundtjänst.
 

                         

3. Häll i din flaska antialgmedel  i vattenmadrassen innan du börjar fylla denna för att säkerställa jämnfördelning  av medlet i din vattensäng.
 

                         

4. Anslut vattenslangens kontakt till den motsatta änden av din rena trädgårdsslangSätt i vattenslangens kontakt i "pop upp" ventilen och säkra denna koppling tillsammans för att undvika läckage vid fyllning. Börja fylla med varmt (inte hett) vatten. Lämna inte vattenmadrassen utan uppsikt när du fyller på vattnet.

                         

5. Fortsätt att fylla din vattenmadrassen tills det är en liten bit under den övre kanten ca. 3cm av skumkanten (Softsider) och till träkanten på en (Hardside). Se till att din vattenmadrass inte fylld upp till kanten på din vattensäng och ligger i nivån med skumkanten. Det är enklare att fylla på lite vatten än att behöver tömma ut för mycke vatten.
 

                         

6. Stäng av vattnet. Koppla in värmaren. Ta bort eventuella luftbubblor som finns kvar i vattenmadrassen genom att "trycka" dem med en kvast eller rulle mot fotändan. Det går mycket enklare att lufta din vattensäng med en luftpump. 

A. Air extractor your waterbed

B. Vinyl cleaner  your waterbed

C. Bubble gone your waterbed

D. Draining your waterbed

E. Condition your waterbed

F. Patcher your waterbed

 Ovan har vi lite olika filmklipp på hur du sköter sin vattensäng, softsider på enklaste viset.

 Akva Waterbeds - Monteringsanvisning

Källa till dessa texter och länkar: American Waterbeds, Aquastar Waterbeds, Bedding Products, Coating for life, Swed Comfort, Sängmakarna, Vattensängsspecialisten, Waterbeds Online, The Bed Room och Akva.